Bona rebuda de l'activitat entre el Comitè d'Àrbitres i els Directors Tècnics

El Comitè d'Àrbitres comparteix el contingut i les conclusions de les activitats realitzades amb els Directors Tècnics de Club durant aquest mes de juny.

19-06-2024 10:00

El Comitè d'Àrbitres de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) va organitzar, els passats 8, 10 i 12 de juny de 2024, una activitat sobre arbitratge dirigida als Directors Tècnics dels clubs i entitats catalanes. La finalitat de les jornades era poder debatre sobre les fortaleses i les debilitats de l'arbitratge d'aquesta temporada 2023-24, així com també buscar punts estratègics de millora per a implementar-los les següents campanyes.

En aquestes trobades es va presentar el treball que ha dut a terme el Comitè i l’Escola d’Àrbitres de l'FCBQ i, d'altra banda, es van exposar una sèrie de debilitats i inconvenients amb què s'està convivint i treballant amb l'objectiu d'aconseguir minimitzar-les. A més a més, es van comentar projectes que ben aviat veuran la llum, com l’avaluació arbitral que protagonitzaran els clubs com a mesura complementària d’obtenció d’informació, més enllà de tot el treball tècnic que ja es va realitzant periòdicament.

La resposta dels i de les Directors i Directores Tècniques que van participar va ser molt positiva i, des del Comitè i l’Escola d’Àrbitres de l'FCBQ volem agrair el to constructiu amb el que van es van desenvolupar la totalitat de les activitats.

A continuació es subratllen una sèrie d’idees i d'accions que es van tractar en aquestes sessions:

  • Importància de l’educació esportiva en totes les entitats.
  • La dificultat de tenir entrenadors i entrenadores a tots els equips dels clubs és similar a la dificultat de disposar d’àrbitres suficients per a cobrir la competició.
  • Més enllà dels equips i de la competició, hem de seguir treballant perquè els entrenadors, les entrenadores i àrbitres que hi participin tinguin uns mínims d’estàndards de qualitat el més elevats possible.
  • Entre totes i tots cal evitar que es degradi l’ambient que es viu en a les grades en algunes competicions.
  • Identificació de famílies problemàtiques i treball específic a implementar.
  • Activitats que es posen a disposició, per part del Comitè d’Àrbitres de l'FCBQ, per tal d'apropar la figura de l’àrbitre a jugadors i jugadores, entrenadors i entrenadores o famílies.
  • Paper del Director Tècnic i de la Directora Tècnica com a líder, a l’hora d’inculcar en la disciplina de club en el context de formació, on cal que prevalgui l’empatia i el respecte per a un bon desenvolupament i evolució d'un ambient de bàsquet agradable per tothom.
  • Diversos clubs fan activitats amb famílies abans i durant la temporada per a treballar diferents aspectes: quin ha de ser el seu paper, diversos elements de disciplina i funcionament, exposicions i jocs sobre aspectes reglamentaris, etc.
  • L’establiment d’un criteri consistent, des de l’inici del partit, en què tots els participants siguin coneixedors de què es permetrà és una de les principals peticions.
  • Per a que funcioni la comunicació en un partit, aquesta ha de ser bidireccional i ha d’existir bona predisposició per les dues parts. Ens trobem en situacions que els entrenadors i les entrenadores volen que l’àrbitre es comuniqui amb ells.
  • Per més que es detecta una millora en l’apropament dels àrbitres en la relació i comunicació amb els entrenadors i les entrenadores, també se’n detecten alguns que, per sistema, no es comuniquen o que són molt autoritaris, aspecte sobre el que es continuarà treballant.
  • Tota la informació i formació que els àrbitres i els auxiliars de taula van rebent en les diferents activitats presencials que es fan al llarg de la temporada va quedant publicada per tal que qualsevol persona del Bàsquet Català que hi pugui estar interessada, ho pugui consultar (clicar aquí). Es buscarà la manera que aquesta informació arribi més directament als clubs.