Celebrat el 2n Torneig Internacional de Combinats Femenins Sots-21

Sant Feliu de Llobregat va acollir l'activitat de cloenda del 3r Programa Mentoria d'Entrenadores amb presència d'equips catalans, estatals i europeus.

02-07-2024 13:00

El Palau Municipal d'Esports Juan Carlos Navarro de Sant Feliu de Llobregat va acollir, el cap de setmana del 29 i 30 de juny de 2024, una sensacional activitat de tancament del 3r Programa Mentoria d'Entrenadores en forma de la 2a edició del Torneig Internacional de Combinats Femenins Sots-21Durant l'esdeveniment es va poder gaudir de jugadores d'una gran projecció de futur, en un vistós campionat que ha estat el colofó final de l'exitós Programa Mentoria d'Entrenadores en la seva tercera edició, i en què les entrenadores dels combinats catalans van poder viure una experiència molt enriquidora.

La valoració general d'aquesta iniciativa, consolidada com a pal de paller del Projecte de Bàsquet Femení i que ha bategat amb força en aquesta 3a edició, ha tornat a ser molt positiva i ha tingut una càlida rebuda per part de les participants, tant dels combinats catalans com dels equips estatals i europeus convidats, i del públic assistent al llarg d'un intens cap de setmana.

Aquesta jornada, que ha estat organitzada per la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) amb el suport del Club Bàsquet Santfeliuenc i de de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, va comptar amb la presència, en el lliurament final de trofeus, de Lourdes Borrell, alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat; Iván Martín, regidor d'esports del municipi santfeliuenc; Josan Daban, president del CB Santfeliuenc; i d'Olga Praderas, presidenta de la Comissió del Bàsquet Femení i directiva de l'FCBQ.

Pel que fa al torneig, els equips catalans, formats per algunes de les millors jugadores del territori català d’enguany, van poder competir amb equips convidats internacionals com el Vibball Echternach de Luxemburg, un bloc configurat per jugadores sènior i Sots-21, i el Notthingham Wildcats d'Anglaterra, sumats als combinats estatals de les Illes Balears ('Illes de Bàsquet') i de la Comunitat d'Aragó ('Comunidad de Aragón'), campiona del torneig. Els dos combinats catalans van estar encapçalats per les següents entrenadores mentoritzades:

Combinat 1:

Entrenadora principal: Ona Prat
Entrenadores ajudants: Ingrid Labrador, Meritxell Gasulla i Elena Pagès

Combinat 2:

Entrenadora principal: Paula Ibáñez
Entrenadores ajudants: Cèlia Garcia, Maria Costa i Andrea Muñoz

Aquest curs, els dos equips de Catalunya han presentat una selecció de les millors jugadores en actiu que competeixen a les categories de Super Copa, 1a i 2a Categoria Femenina i 1a Territorial Femenina de l'FCBQ.

El desenvolupament del Torneig Internacional de Combinats Femenins Sots-21 s'ha pogut seguir a través del web oficial del Programa Mentoria d'Entrenadores. Aquests equips estan integrats per jugadores de diferents clubs del Bàsquet Català, l'Agrupació Bàsquet Premià, el Bàsquet Draft Gramenet, el BQ Sabdell Sud, el CB Femení Cerdanyola, el CB Femení Sant Adrià, el CB Granollers, el CB Igualada, el Club Bàsquet Samà Vilanova i la Geltrú, el Club Joventut Les Corts, el Manresa Club Bàsquet Femení 2021 i el TGN Bàsquet Club. A banda de donar espais i visibilització a les entrenadores, des del Programa de Mentoria es va considerar la necessitat de donar continuïtat a joves jugadores en els seus primers anys de l'etapa sènior.

Resultats Torneig Internacional Sots-21

Dissabte 29 de juny

10:00h Combinat Catalunya 1 88-46 Vibball Echternach (Grup A) 
10:00h Combinat Catalunya 2 89-59 Notthingham Wildcats (Grup B) 

12:00h Vibball Echternach 47-110 Illes de Bàsquet (Grup A) 
12:00h Comunidad de Aragón 75-44 Combinat Catalunya 2 (Grup B)

19:15h Combinat Catalunya 1 65-75 Illes de Bàsquet (Grup A) 
19:15h Notthingham Wildcats 64-85 Comunidad de Aragón (Grup B) 

Diumenge 30 de juny

10:00h Vibball Echternach 50-85 Notthingham Wildcats (Final de 3rs classificats) 
10:00h Combinat Catalunya 1 74-51 Combinat Catalunya 2 (Final de 2ns classificats)
12:00h Illes de Bàsquet 64-67 Comunidad de Aragón (Final)

Classificació Final Torneig Internacional Sots-21

1r: Comunidad de Aragón
2n: Illes de Bàsquet
3r: Combinat Catalunya 1
4t: Combinat Catalunya 2
5è: Notthingham Wildcats
6è: Vibball Echternach

D'altra banda, el clínic 'Contraatac: pas previ a l'atac posicional', dirigit per l'entrenadora superior de bàsquet, Pili Bilbao, va presentar un notori èxit d'assistència amb el públic que es va aplegar per compartir aprenentatge i coneixements. Aquesta activitat va comptar amb la col·laboració i la participació a pista de diferents jugadores del Barça CBS i jugadors del CB Santfeliuenc, validava dues hores del Bloc de Pràctiques dels cursos de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ). En acabar la sessió també va tenir lloc la Presentació del Projecte PROMISE (Erasmus+), a càrrec de l'equip tècnic del Projecte Bàsquet Femení de l'FCBQ. A més a més, es va mostrar l'exposició de Bàsquet Femení: 'Introducció a la Història del Bàsquet Femení a Catalunya.

La competició ha comptat amb una destacada compareixença del col·lectiu arbitral del Comitè i l'Escola d'Àrbitres de l'FCBQ, en un torneig que ha esdevevingut part de la 1a edició del Programa Mentoria d'Àrbitres, impulsat per l'esmentat Projecte PROMISE (Erasmus+) liderat per l'FCBQ. Així mateix, l'àrea de Salut de l'FCBQ també ha estat protagonista, en el servei de fisioteràpia, amb la figura de la fisioterapeuta Núria Cabrera, que ha assistit a totes les diferents sessions d'entrenament, realitzades a les localitats de Sant Andreu de LlavaneresVilanova i la Geltrú i Martorell, els passats diumenges 21 de gener, 17 de març i 2 de juny, respectivament.

La 3a edició del Programa Mentoria d'Entrenadores, que treballa transversalment amb altres departaments de l'FCBQ, està comandat per un Grup de Treball potent, que ofereix un suport proper, permanent i individualitzat a les mentoritzades. Liderat per la Directora del Projecte Sílvia Font, entrenadora del Segle XXI i titulada superior, aquest cercle de treball es vertebra a través de les mentores Anna Farrés, Paula Pla, Montse Gallegos, Marta MiraOlga VàzquezAnna Busquet i Eli Novell, que treballen arreu del territori.

El projecte Bàsquet Femení, que té el recolzament de l'Institut Català de les Dones, és una iniciativa transversal de la Comissió del Bàsquet Femení de la Federació Catalana de Basquetbol amb l'objectiu d'arribar a tots els agents implicats en el món del bàsquet, i que parteix d'un concepte molt clar: buscar la conscienciació i la sensibilització de la necessitat d'un canvi.

Sota el lema #DemanaCanvi i de la seva nova marca corporativa específica, aquest projecte disposa una estructura marcada, que neix d'un programa constituït per diversos eixos que el vertebren, i d'una sèrie d'accions a impulsar i potenciar. Es tracta d'un projecte viu, dinàmic, i que anirà evolucionant sempre, perquè es vol la implicació de totes les parts i això fa que pugui anar variant, això sí, sempre basant-se en els eixos i objectius inicials establerts.