Festa gran al Nou Congost amb el Catalunya - Argentina

L'equip català cau per 88-94 contra l'Argentina en un matx espectacular on planta cara a l'actual sotscampiona del món.

25-07-2023 22:30

El Pavelló Nou Congost de Manresa, ple de gom a gom, ha estat l'escenari del retorn de la Selecció Catalana Masculina Absoluta en un espectacular partit masculí del Centenari contra l'Argentina, actual sotscampiona del món, que ha finalitzat amb victòria albiceleste per 88-94

La Secretaria General de l'Esport i de l'Activitat Física, la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Manresa han fet possible la disputa del partit, que s'emmarca dins els actes del Centenari del Bàsquet Català (1923-2023), i que també ha comptat amb el suport de CaixaBank i Spalding com a Premium Partners, i el patrocini oficial de Loteries de Catalunya i TGO DX.

Catalunya ha plantat cara i, malgrat arribar a perdre de 20 punts, ha fet suar l'equip argentí, que ha hagut de treballar de valent per endur-se el partit. La Selecció Catalana ha arrencat el matx amb molta empenta, amb un Pierre Oriola que ha liderat l’atac amb 8 punts i cap error en el tir (4-4). Argentina, més imprecisa d’inici, s’ha vist superada en aquests primers minuts i els de Pedro Martínez ho han aprofitat per assolir una renda de 8 punts després d’una cistella d’Eduard Gatell (15-7). Els de Pablo Prigioni, tot i això, s’han posat les piles i han clavat un parcial de 0-9, culminat amb un triple de Máximo Fjellerup, que els ha posat per davant per primer cop (15-16). Martínez, seleccionador català en relleu de Salva Maldonado, baixa d'última hora per Covid, ha demanat temps mort, però l’Argentina ha seguit augmentant les diferències per tancar el primer quart amb un altre parcial de 0-5 (15-21).

Un triple de Ferran Bassas ha trencat momentàniament la sequera ofensiva del conjunt català, però no ha servit per aturar una Argentina que, sota la batuta del base Facundo Campazzo (7 punts, 6 assistències i 18 de valoració al descans), ha començat a funcionar com un rellotge. Fruit d’això els argentins han enfilat la renda fins als 19 punts (18-37), després d’un triple de Lucio Redivo (9 punts) i d’una cistella de Patricio Garino. Catalunya, amb Martínez fent constants rotacions per donar minuts a tothom, s’ha refet tímidament amb dos triples de Lluís Costa i Dani Pérez, però sense fer trontollar el domini dels argentins per culpa de les pilotes perdudes, 17 al descans (31-49).

En la represa els punts interiors de Francisco Caffaro han donat un màxim avantatge de 20 punts als homes de Prigioni (35-55). Catalunya, malgrat tot, no ha abaixat els braços en cap moment i s’ha refet a ritme dels triples de Costa i Pérez i amb 5 punts gairebé consecutius de Miquel Salvó. Un 10-0 de parcial (45-55) ha escalfat el Nou Congost, que ha xalat amb uns grans minuts de Catalunya. Els de Martínez s’han acostat a només 7 punts (54-61), moment en que Redivo, amb dos triples (un d’ells amb tir lliure addicional), ha aparegut per frenar en sec la remuntada catalana (60-71 al final del tercer quart).

Nico Brussino ha agafat el relleu de Redivo en els primers compassos del darrer quart i l’Argentina ha tornat a obrir una nova escletxa en el marcador (60-76) que semblava definitiva. Els de Prigioni, però, han hagut de suar per acabar de tombar un equip català que s’ha tornat a refer i ha plantat cara fins al final, fent somiar el Nou Congost amb la victòria. Els de Martínez han estat capaços de forçar un final igualat, on Prigioni ha hagut de recórrer al saber fer de les seves estrelles (Campazzo, Redivo i Brussino) per assegurar la victòria. Precisament Facundo Campazzo (11 punts, 9 assistències i 25 de valoració) ha estat el millor dels argentins, juntament amb Lucio Redivo (21 punts i 6/8 triples). Per part de l’equip català, ha destacat el joc coral, amb Pierre Oriola (15 punts), Lluís Costa (14), Ferran Bassas (14) i Pau Ribas (11), que reapareixia després d'una lesió, com a homes més encertats. 

Pedro Martínez, entrenador de la Selecció Catalana Masculina Absoluta:

'Hem començat molt bé, amb molta energia, però en el segon quart hem acusat molt les pèrdues de pilota i ells han pogut agafar un clar avantatge. Amb tot, no ens hem enfonsat i a la represa hem estat molt bé. Vull felicitar els jugadors per la seva actitud i la seva implicació'

Pau Ribas, jugador de la Selecció Catalana Masculina Absoluta:

'Ells estan més rodats però tot i això hem competit i hem estat capaços de remuntar una diferència molt gran. Això diu molt de l'equip. Agrair a la Federació haver pogut jugar un partit d'aquest nivell i en un Nou Congost ple'

Pablo Prigioni, entrenador de la Selecció Argentina:

'Vull felicitar la Federació Catalana i agrair-li que ens hagi permès formar part d'aquesta celebració dels seus 100 anys. Ha estat un test molt bo per a nosaltres. Catalunya té jugadors amb molt talent i que sempre competeixen molt bé'

Facundo Campazzo, jugador de la Selecció Argentina:

'Catalunya té jugadors que saben jugar molt bé a bàsquet. Hem fet un bon primer temps, movent bé la pilota, però després hem deixat de jugar i ells han pogut entrar de nou al partit'

ACCIÓ SOLIDÀRIA CAIXABANK

CaixaBank promou la participació de l’equip de Fundació Ampans-La Salle a través d’una exhibició a peu de pista durant un dels descansos per visibilitzar l’esport de persones amb necessitats especials.

Al mateix temps, l’entitat financera ha omplert, amb més de 120 persones, una grada solidària del Nou Congost amb voluntaris de CaixaBank, que han acompanyat a usuaris de les entitats socials a viure de primera mà una experiència esportiva d’elit. A més, Jonathan Serra, el capità de l’equip de la Fundació Ampans-La Salle ha fet entrega de la pilota oficial del partit.

Així mateix, els nois i les noies de la Fundació Ampans-La Salle, convidats per CaixaBank al partit, han repartit diverses pilotes commemoratives del Centenari a tots els aficionats. Accions com aquestes ajuden a integrar a totes les persones a través del bàsquet, esport estratègic per l’entitat financera.

SAMARRETA EDICIÓ ESPECIAL

Per aquest esperat retorn de la Selecció Catalana Masculina Absoluta davant Argentina, els jugadors de Catalunya aniran equipats amb una samarreta edició especial del partit. Una samarreta del proveïdor oficial Spalding commemorativa del Centenari del Bàsquet Català (1923-2023) amb les banderes de les seleccions argentina i catalana.

Aquesta edició especial es podrà adquirir, des de dimarts 25 de juliol al vespre i fins el pròxim 8 de setembre, al web basquetcatala.cat amb la possibilitat de personalitzar-la amb el nom i dorsal, amb un preu de 56,95 euros.

ANTECEDENTS

El darrer precedent d'amistosos internacionals de Catalunya es remunta a l'any 2005, amb la victòria contra Cuba, per 101-70 en un encontre celebrat el 30 de juny al Palau Olímpic de Badalona.

- VEURE HISTORIAL

Per la seva banda i posterior a la cita amb el combinat cubà, al juliol del 2010, Catalunya va guanyar la III Copa de les Nacions de Basquetbol Masculí, disputada a Galícia, superant a Lituània a la final per un 78-67 i, prèviament, a Euskadi (76-72) en una ajustada semifinal.

Més informació del Centenari a
basquetcatala.cat/centenari