Bona rebuda del Campus Internacional del PROMISE Project

Bordeaux ha acollit aquesta iniciativa pionera, liderada per l'FCBQ, que ha donat continuïtat al treball del Programa de Mentoria.

16-07-2024 11:00

El Campus Internacional que forma part del projecte europeu 'PROMISE - Step forward for women in basketball', liderat per la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ), i corresponent a la convocatòria Erasmus+ Sport 2021-2027 de la Comissió Europea, s'ha celebrat amb èxit entre els dies 8 i 12 de juliol de 2024.

La ciutat francesa de Bordeaux ha estat l'escenari d'aquesta iniciativa pionera, capitanejada per la Federació Regional de la Nouvelle-Aquitaine du Basket la delegació amfitriona, i que ha comptat amb la presència de l'FCBQ, juntament amb les Federacions de KosovoPortugalBulgària i Irlanda.

L'activitat s'ha desenvolupat al Complexe Sportif Daniel Colombier (Mérignac) de la ciutat portuària del sud de França, sota la direcció tècnica de les entrenadores Ana Perovic, de la Nouvelle-Aquitanie, i Silvia Font, de l'FCBQ, en la seva branca esportiva. En aquesta estada hi han participat un total de 31 jugadores, 6 d'elles catalanes (Sara Forés, Júlia Muñoz, Laia Piñol, Aina Pinedo, Mar Garcia i Laia Solé). D'entre les 10 entrenadores participants, Paula Ibáñez i Ingrid Labrador han estat les representants del Bàsquet Català, mentre que en l'equip arbitral, configurat per 6 àrbitres, hi havia la presència de la lleidatana Carla Calafell, des del Comitè i Escola d'Àrbitres de l'FCBQ.

Les sessions a pista a territori francès han donat continuïtat al treball que s'ha estat efectuant per part de cada Federació, durant molts mesos (gener de 2023 fins a juny de 2024), mitjançant el Programa de Mentoria, que té com a objectius principals formar les entrenadores i les àrbitres, així com empoderar-les a emprendre nous reptes professionals. El programa del Campus va presentar tres dies d'intens ritme d'entrenament (8, 9 i 10 de juliol), com a preparació per a un torneig intern, que va arribar el dijous 11, com a destacat plat fort. De forma paral·lela, el col·lectiu arbitral va gaudir de diverses formacions, tant a pista com fora d'ella, a càrrec de Juan Carlos Roman, àrbitre de la Nouvelle-Aquitaine du Basket (NAQ), prèvies al torneig de cloenda.

Les protagonistes han pogut aprofitar al màxim aquest esdeveniment, que ha esdevingut un espai idoni per a potenciar l'aprenentatge i l'intercanvi de coneixements. Així doncs, totes elles han generat un càlid ambient, entre esportistes de diferents nacionalitats, per ajudar a fomentar, créixer i desenvolupar el talent esportiu. Per la seva banda, les delegacions van poder traslladar la finalitat del Projecte, i conèixer, de primera mà, les realitats i situacions de les jugadores, entrenadores i àrbitres. Alhora, entre converses informals en petits grups es va tenir la oportunitat de conscienciar-les i sensibilitzar-les sobre quin és el rol de la figura de la dona en el món del bàsquet, quins són els motius i les conseqüències. Tanmateix, es va generar una atmòsfera molt propera, agradable i còmoda entre les participants per a promoure l'empoderament i l'autoconfiança en cadascuna d'elles. Com activitat complementària, l'expedició del Campus va poder assistir a la fase final del FIBA 3x3 Women's Series 2024, que es celebrava a Bordeaux.

El Campus Internacional és una de les activitats principals del PROMISE Project, juntament amb la plataforma formativa moodle (gratuïta), la trobada d’experts de Lisboa, i el Programa de Mentoria d’Entrenadora i Àrbitres. Totes aquestes accions i programes són sostinguts pels eixos de sensibilització, empoderament i trencament d'estereotips de gènere del Projecte.

A través de les xarxes socials (instagramtwitter i facebook) del PROMISE s'ha generat contingut, de forma continuada, per seguir el desenvolupament d'aquest Campus Internacional a Bourdeaux.